NEGA LICA

UPOZNAJTE SVOJ TIP KOŽE

11:12 AM

Identifikovanje tipa kože je presudno za odabir proizvoda kojima ćete tretirati svoju kožu i postići najbolje rezultate. Koža i njene osobine se stalno menjaju, pa je važno da osluškujete svoje telo i da udovoljavate njegovim potrebama. Počinjem sa nizom postova vezanim za negu kože i očiju, kao i za pravilnu upotrebu šminke.


NORMALNA KOŽA



Koža koja nije ni previše masna, ni previše suva i retko se pojavljuju upale i crvenila. Pore su male i čiste, a tekstura kože je čvrsta i gipka.


MASNA KOŽA



Masna koža ima tendenciju da bude sjajna, naročito oko nosa i brade (T-zona), gde se višak ulja često luči. Mitiseri i velike pore su normalna pojava. Najčešće se javlja u pubertetu usled hormonalnih promena. Za ovaj tip kože najbolji su losioni bez ulja ili blaga sredstva koja neće dodatno umastiti kožu.


SUVA KOŽA


Ovo je tip kože koji teži brzom starenju usled nedostatka prirodnih ulja. Koža je gruba ili zategnuta na dodir, i mogu postojati zone veoma suve kože. Generalno nije sklona upalama. Za ovaj tip kože najbolje su kreme za čišćenje sa visokim sadržajem ulja i niskim sadržajem vode koja čini kožu glatkom.



KOMBINOVANA KOŽA


Za ovaj tip kože je karakteristično da je masna duž nosa i preko čela i brade. Povremeno se masnoća pojavi i duž linije početka kose. Ostali delovi su normalni ili blago suvi.



OSETLJIVA KOŽA


Osetljiva koža reaguje na vremenske uslove, a često je prate crvenilo, popucali kapilari i iritacije od šminke i proizvoda za negu lepote. Za ovaj tip kože najvolja su blaga i neabrazivna mleka za čišćenje sa izbalansiranim sadržajem ulja i vode. Nemojte čistiti lice sapunom, jer je bazne prirode (koža je po prirodi kisela), pa će ukloniti ulja narušavajući prirodnu zaštitu.


PROBLEMATIČNA KOŽA


Problematična koža je bez dileme uzrokovana aknama: upaljenim bubuljicama, gnojnim čirevima i mitiserima koji se ne leče lako. Ovakve upale na licu često se završavaju ožiljcima. Problematična koža je često preterano masna, a višak sebuma dovodi do upala.




Ulja poput jojobe su bogata vitaminima i mineralima. Ona čiste i hidriraju kožu ne čineći je masnom. Dostupan je širok asortiman prirodnih proizvoda za negu kože na bazi prirodnih ulja, meda, jogurta, čak i voća i povrća. Postarajte se da izaberete tretman koji odgovara tipu vaše kože.



Koji je vaš tip kože?

You Might Also Like

2 comments

  1. Ja imam mešovitu ali u poslednje vreme osetljivu kožu. Jedino tako mogu da je okarakterišem. Koristim razne kremice, ali sam htela da pređem na neko ulje, čisto da vidim kako će reagovati na to, sad kad je zima. Nisam ni znala da je jojoba dobra za to, moraću da je potražim negde.

    ReplyDelete
  2. Ja imam masnu, tako da na svaki drugi tip kože reagujem BLAGO TEBI! :D
    Jojoba je super - odlično hidrira, a koža ga brzo upija i ne ostavlja tragove masnoće. Pomaže u tretmanu akni i reguliše lučenje sebuma. Ima ga u dosta losiona :)

    ReplyDelete

Hvala na pažnji! Ako želiš da budeš u toku sa dešavanjima na blogu, lajkuj Le prettiness i na Facebook-u.

SUBSCRIBE

Like us on Facebook