OSTALO

IZBEGAVANJE ŠTETNIH SASTOJAKA

8:33 PM

Proizvodi za ulepšavanje su rigorozno testirani kako bi potpadali pod stroge zdravstvene i zaštitne propise pre nego što mogu da budu korišćeni na ljudskoj koži. Malo je verovatno da proces ulepšavanja može da bude štetan. Ipak, po samoj svojoj prirodi, ukoliko ne izaberete specijalne organske ili potpuno prirodne proizvode, preparati za ulepšavanje su uglavnom sačinjeni od hemikalija, veštačkih boja i mirisa. Dobro je zapamtiti da hemikalije iz šminke i proizvoda za negu kože ne ostaju samo na koži, mogu biti upijeni u vaše telo i postoji veoma malo istraživanja o tome kakve su dugoročne posledice. Dok je količina potencijalno štetnih sastojaka mala, ona se može nakupiti za životni vek. Pobornici organskih (proizvedenih bez hemikalija kao što su pesticidi) preparata za ulepšavanje često kažu: ,,Ako nećete to staviti na tanjir, zašto biste ga stavljali na kožu?''


Glavni sastojci, parabeni*, prate se budnim okom. Koriste se kao konzervansi kako bi produžili životni vek šminke i proizvoda za negu kože. Etičke grupe smatraju ovo potenijalnom opasnošću po hormone. Parabeni su relativno laki za identifikaciju na ambalažama sa uobičajenim terminima uključujući propilparaben ili butilparaben*.


Primetna uvreda pri obeležavanju sastojaka je korišćenje reči prirodno. Često je prirodno bez ikakvog značenja. Ovaj termin, kada se koristi na spisku sastojaka isto može značiti i za derivate nafte i za biljke. Ftalati su hemijska porodica, sastojak PVC plastike kako bi je omekšala i povezani su, po velikim studijama, sa otežanom reprodukcijom. U kozmetici, ftalati daju gipkost i uljani hidrirajući film. Mogu se koristiti da učine alkohol u parfemima neosetnim i da pojačaju miris i boju. Bilo kako bilo, rezultati istraživanja variraju i malo je informacija o dugoročnoj upotrebi. 


Procenjeno je da je 95% hemikalija korišćenih u kozmetici poreklom iz naftne industrije. Veliki deo alergijskih reakcija na šminku, koje mogu varirati od sitnih iritacija, crvenila i svraba, do intenzivnih - kao što su ljuštenje i perutanje kože, posledice su "parfema" - zaštitni izraz na etiketama za do 80 nenavedenih sastojaka, čineći veoma teškim da precizno odredite krivca za reakciju. Imajte u vidu da koža nema apsulutno nikakvu korist od parfema u proizvodima za negu i kozmetici.


Ukoliko imate alergiju na proizvode za negu kože i šminku ili ste etički zabrinuti za sastav marke koju koristite, probajte kozmetiku firmi opredeljenih da izbegavju štetne sastojke. Izbor je velik i neprestano raste.


Kao alternativu uvek možete da pravite sopstvene tretmane kod kuće od raznih prirodnih sastojaka, uklučujući esencijalna ulja, voće i povrće. Ako se odlučite za ove tretmane, pratite uputstva profesionalaca ili savete iz priručnika/knjiga/flajera. Nije baš preporučljivo da pravite preparate ako ne znate šta radite.

*Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben, Benzyl-parahydroxybenzoic acid, Methyl-parahydroxybenzoic acid, Ethyl-parahydroxybenzoic acid, Propyl-parahydroxybenzoic acid, Butyl-parahydroxybenzoic acid, Parahydroxybenzoic acid i Parahydroxybenzoate - sve ovo je na listi sastojaka koje treba da izbegavate!!!


Proizvodi za negu lepote se pažljivo testiraju pre prodaje, ali se mnogi ljudi boje dugoročnih posledica. Raste broj proizvoda i kozmetičkih kuća koje ne koriste potencijalne štetne sastojke.




Brinete li o štetnim sastojcima u kozmetici?
Izbegavate li neke kozmetičke kuće?
Podelite svoja iskustva, ne preskačite priču na ovu temu.


*Preporučujem zainteresovanima i ovu stranicu - KLIK OVDE.

You Might Also Like

2 comments

Hvala na pažnji! Ako želiš da budeš u toku sa dešavanjima na blogu, lajkuj Le prettiness i na Facebook-u.

SUBSCRIBE

Like us on Facebook