NEGA TELA

PILING

12:42 PM


Piling znači korišćenje abrazivnih sredstava i krema radi odstranjivanja mrtvih ćelija kože i oslobađanja na površinu nove i sveže. Ovo može veoma lepo naglasiti izgled kože, kako lica, tako i tela, pospešivanjem cirkulacije i omogućavanjem bolje apsorpcije ulja i krema. Zapravo, svi se pilinguju prirodno, jer telo gubi hiljade sićušnih ćelija kože svakog minuta. ručni ili hemijski piling samo ubrzava taj proces. Prirodna regeneracija kože opada s godinama, tako da, iako tinejdžeri nemaju potrebe za pilingom, do četrdesetih je ovaj proes znatno usporen. Ovo dovodi do toga da koža izgleda nezanimljivo i sivkasno. Tamniji tonovi kože su posebno podložni ovome, jer mrtve ćelije izgledaju bledo i prave kontrast sa svežom tamnom kožom.


Odabir metoda za piling se jednostavno svodi na lični izbor. Korišćenje ručnih grebalica od sisala ili najlona je brzo i efikasno u kadi ili pod tušem. Njima je uvek potreban lubrikant kao što je blagi sapun kako ne bi bili previše grubi za kožu i ostavili tragove grebanja. Četkanje kože na suvo je veoma efektivno, ali ima za posledicu ostavljanje gomile ćelija na podu. Sunđer, korišćen vlažan ili suv, se može upotrebiti za veoma nežan piling, jer materijal prirodno odstranjuje stare ćelije.

Postoji širok asortiman proizvoda za ribanje, trljanje i piling raznih delova tela. Ne budite obeshrabreni tolikim izborom; neki alati su jednostavno bolji za određene delove tela. Kada birate šta da kupite, pronađite prvo one napravljene od prirodnih materijala koji su nežniji za kožu od veštačkih. Važno je da pribor za piling održavate čistim i suvim kada ih ne koristite, jer se bakterije skupljaju na vlažnim mestima. Najlonske ribalice imaju tu prednost što mogu da se peru u mašini za veš.


Proizvodi za piling, poput soli za ribanje, rade na istom prinipu kao i alati, ali daju osećaj većeg luksuza i ugađanja. Oni bukvalno odnose ostatke ćelija pomoću abrazivnih čestica. Često su ove čestice, uključujući ljusku oraha, kokosa, so i šećer umočene u ulje za hidriranje kože, čineći je svilenkastom i veoma mekom. Proizvodi za pilling na bazi AHA (alfahidroksi kiselina) zvuče mnogo strašnije nego što jesu. Oni izglađuju kožu tako što rastvaraju ćelije sa površine kože i ako se koriste pravilno izuzetno su bezbedne. Uvek pažljivo pratite upustva pri pilingu lica, koristite proizvod specijalno namenjen za osetljivu kožu.


Četka od prirodnih čekinja - pomaže uklanjanje nečistoća sa kože, posebno sa nepristupačnih mesta


Lufa - prirodna ribalica od suvog tikva meke, vlaknaste biljke


Sunđeri - naročito korisni za osetljivu kožu ili delikatnije delove tela


Ribalice od najlona i sisala - sisal je još jedna vlaknasta biljka idealna za piling. Ribalice od najlona se peru u mašini.


Plavac - komadići vulkanskog kamenja, idealni za održavanje stopala mekim


Zrnasti gelovi i kreme - to su obično sapuni sa sitnim prirodnim ili proizvedenim granulama,čiste kožu i rade blagi piling u isto vreme.




Ima raznih predloga za pravljenje domaćih pilinga za lice i telo, evo mojih omiljenih:

piling sa cimetom za lice:

- Pomešajte šoljicu žutog šećera, 2 kašičice cimeta, 2-3 kašike sojinog ulja i 2 kašike mleka. Kada dobijete ujednačenu smesu utrljajte je na lice (može i na telo).


piling sa kafom za telo:

- Piling od kafe smanjuje celulit, poboljšava cirkulaciju i čini kožu glatkom i čvrstom. U jednu posudu stavite šoljicu mlevene kafe, pola šoljice žutog šećera, 1 dcl mleka i tri kašike maslinovog ulja. Sve sastojke dobro promešajte dok se ne sjedine. Zatim se istuširajte i nanesite piling na telo i lagano ga utrljavajte nekoliko minuta.







Koji je vaš omiljeni piling?
Koji dan u nedelji odvajate za malo uživanja?



You Might Also Like

2 comments

  1. Odličan post :)
    Piling od kave sam isprobala, samo bez maslinovog ulja, ali isprobat ću ovaj način :) čini mi se boljim
    Nikad nisam koristila ove četke za lice, ali u zadnje vrijeme razmišljam da si nabavim :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je da neko i ovo čita! :D Hvala!
      Da, bolji je sa uljem, jer bude bolja smeša. I mene privlači ona Sephorina, mada se sve nadam da ću naći neku povoljniju sa istom namenom :D

      Delete

Hvala na pažnji! Ako želiš da budeš u toku sa dešavanjima na blogu, lajkuj Le prettiness i na Facebook-u.

SUBSCRIBE

Like us on Facebook