NEGA LICA

PROBLEMI SA MASNOM KOŽOM (prvi deo) - bubuljice, miteseri, višak sebuma...

3:43 PM

(izvor http://cdn.bellabox.com)

Dugo sam istraživala, čitala i guglala na ovu temu. Konsultovala se sa devojkama koje imaju ovaj tip kože, profesionalnim šminkerkama, dermatolozima... a onda i iz ličnog iskustva napisala zaseban post koji se tiče ove problematike.


Za početak da razrešimo dilemu da li se kaže mitIser ili mitEser:
(izvor http://arhiva.elitesecurity.org)

Zašto mi uopšte želimo da isušimo masnu kožu? Ona je čvrsta, otpornija od suve (posne) i ne bora se, a njene loše strane često je lakše otkloniti nego one na posnoj koži. Osim toga, masna koža je mnogo vitalnija, jer je neprestano pothranjivana. To i jeste uzrok zbog koga ona izlučuje mnogo masnih sastojaka, pa je često prekrivena maljama i podložna bubuljicama. Ovde možete pogledati koji je vaš tip kože (klik, klik).

Dobra vest je da nismo same u ovome!

Masna koža proizvodi više sebuma nego što joj je potrebno, što znači da će imati manje bora, ali i da je podložnija miteserima i aknama, jer se pore začepljuju. Sama koža je često debela, a pore velike i veoma vidjive. Uprkos ovome, masnoj koži je potrebna vlaga kao i bilo kom drugom tipu kože, ali ono što joj nikako ne treba je - dodatna masnoća. Umivanje ujutru i uveče preparatima specijalno namenjenim za vaš tip kože će pomoći u smanjenju sebuma.


Kod devojčica se retko sreće masna koža pre puberteta, ali je zato najmasnija baš u to doba - najbujnije hormonalne sekrecije. Prema tome, obilno leučenje loja je posledica postojećeg endokrinog stanja, na koje se hormonima može uticati, mada to nije preporučljivo, osim u izuzetnim slučajevima. Žene čiji je parasimpatični nervni sistem jako razvijen - one koje su nespokojne, podložne živčanim šokovima, ili se preterano znoje - imaju obično veoma sjajan i mastan ten. Postoje, međutim, specijalni lekovi koji mogu da ublaže ovakve pojave.

Masne kože mogu se podeliti na:

  • zejtinjave - koje luče loj bez smetnji, pa suvišne količine pokrivaju deo ili celu površinu kože i daju joj mastan, zejtinjav izgled
  • zrnaste - koje loj ne može da probije, pa nastaju takozvane mladalačke bubuljice

Zejtinjava koža mora se često i energično prati i čistiti, jer za nju prijanja svaka nečistoća. Treba se prati redovno svake večeri toplom vodom i adekvatnim sapunom. Posle sapunjanja, treba ispostiti lice adekvatnim losionom.

Zrnasta koža nije po površini masna, već hrapava, zapušena bubuljicama i miteserima, što ostavlja utisak suve kože. Budite obazrivi, i pre nego što pređete na lečenje kože, ustanovite da li je ona zaista posna, ili je takva samo na površini. Da biste zrnastu kožu izlečili - nemojte upotrebljavati veoma hranljive kreme i izbegavajte proizvode koji bi mogli da zatvore pore.


Tri faktora su odgovorna za nastanak bubuljica:

1. Prekomerno lučenje sebuma
Uz promene u količini sebuma, istovremeno postoje i promene njegovog sastava: on postaje bogatiji skvalenom (jednom od masnih materija sebuma). Skvalen podleže oksidaciji i postaje gušći, što otežava njegovo izlaženje do površine kože. Dolazi i do porasta koncentracije slobodnih masnih kiselina i menjanja njihovog sastava (smanjuje se udeo linoleinske kiseline), koje kasnije pospešuju upalni proces. Zbog toga dolazi do blokiranja otvora dlačno-lojnog kanala. Ovo je prvi korak u stvaranju akne.


2. Zadebljavanje kože
Jedan od razloga zašto dolazi do prekomernog umnožavanja ćelija je prisutnost oksidovanog skvalena u gornjim slojevima koze, a izmedju ostalog i na samom otvoru dlacno-lojnog kanala. Prekomerno umnožavanje celija dovodi do stvaranja čepa koji blokira izlaz iz dlačno-lojnog kanala i tako onemogucava izlazak sebuma. Zadržavanje sebuma dovodi do promena, koje se primecuju kao miteseri (crne tačkice).


3. Razvoj bakterija
U slučaju akni prisutan je i prekomerni razvoj bakterija, koje su inače normalno prisutne na površini kože, te patogenih bakterija poput Propionobacterium acnes. Bakterije igraju važnu ulogu u razvoju upale. 






Za masnu kožu je važno koristiti specijalne kupke za lice.
Koži je potrebna vlaga, ali treba izbegavati proizvode koji će je učiniti masnijom.

You Might Also Like

4 comments

Hvala na pažnji! Ako želiš da budeš u toku sa dešavanjima na blogu, lajkuj Le prettiness i na Facebook-u.

SUBSCRIBE

Like us on Facebook